Bakgrund

Alfavux har möjliggjorts med hjälp av statsbidrag från Skolverket för utbildning i svenska för invandrare 2013.

Komvux i Norrköping tilldelades medel för skapandet av en app.

Appen är framtagen av Lena Ryman Wildén, sfi-lärare på Komvux i Norrköping i samarbete med Centercom som har ansvarat för teknikutveckling och Anfang Reklambyrå som ansvarat för bildval, design och instruktionstexter.

Appen Alfavux är utvecklad som ett pedagogiskt material för ipad och har inga länkar till reklam eller köp.

Så här berättar Lena själv om appens tillkomst:

I mitten av juni 2013 fick vi det glädjande beskedet att vi fått del av Utvecklingspengar från Skolverket för "att göra en app för analfabeter".

Jätteroligt, förstås!! Vi arbetade för fullt under hösten -13 med detta arbete. Vi träffade programmerare, funderar på hur appen skulle se ut och tog kontakt med annan expertis. Vår plan var att den skulle vara klar innan årets slut.

I mitten av oktober kom vi igång på riktigt med den firma vi till slut anlitade. Appen började utvecklas! Det är en app där man ljudar och läser ihop ord med stöd av bilder. Appen är gjord i flera nivåer och i den första nivån finns de mest frekventa bokstäverna och sedan läggs det till några bokstäver i taget på nästkommande nivåer. Vi hoppas på en bra läsutveckling för våra elever och att fler än vi kan ha god användning av vår app! I januari 2014 blev vi slutligen klara med alla ord och bilder. Sen väntade vi på att den skulle bli klar för försäljning på App Store!

På våren 2014, 25 februari, lanserades Alfavux på App Store!! Nu är det bara att köpa appen för 28 kronor.

Fram till april månad hade vi har sålt ca 700 appar. Många SFI-skolor har köpt den och vi har fått positiv respons på den. En del har haft problem med att lägga in egna bilder och då är vårt tips att helt enkelt lägga in bilden på nytt. Alfavux kan endast användas på iPads, inte på iPhone eller androida plattor.

I september 2014 hade vår app Alfavux sålts i över 1 000 ex! Vi firade med att bjuda alla elever på äpplen. Några veckor senare hade vi sålt totalt 1 200 stycken.

I september var vi också på en "mässa" som Skolverket anordnade, där många som fått ta del av Skolverkets pengar deltog. Vi minglade runt och tog del av varandras resultat. !